zondag 13 september 2015

  Grafische  Partituur

Gedicht van: Joke van leeuwen (1952)



Grafische partituur:















Klank: Tempo ( letters dicht op elkaar of niet)
Vorm: Hard ( grote letters) en zacht (kleine letters). Thema: raar maar waar.
Betekenis: Gebaseerd op een gedichtje dat ook op school hangt.

donderdag 10 september 2015



Stadpark in herfstsferen- schilderopdracht

Reflectieformulier beeldend onderwijs (Hoge school utrecht (2015))


Betekenis:
Inhoud opdracht: Bij deze opdracht heb ik verschillende kleuren (kleurfamilie) gebruikt die bij de herfst horen ( rood, geel, oranje). Ik heb diepte toegepast door middel van overlapping, lijnperspectief en vervaging. Grote voorwerpen als de boom scherp op de voorgrond en de rest van het bos vervaagd op de achtergrond.
Associaties: De herfst is voor mij echt één van de aankondigingen van de winter. De tijd van het jaar waarbij het veel regent en  het weer koud gaat worden. Tegelijkertijd associeer ik de herfst ook met veel kleur en licht. Doordat de bladeren van de bomen andere  kleuren aan nemen en langzaam van de bom vallen komt er meer licht door het bos. Zelf woon ik dicht bij een park daardoor zie ik al snel de de veranderingen in seizoenen .

Vorm:
Beeldaspecten: 
Ruimte: De boom staat op de voorgrond en de rest van het bos op de achtergrond ( voorgrond- achtergrond). Vooraan de tekening meer detail zoals nerven in de boom en op de achtergrond meer vervaagde bomen ( detail- vervaging). Overlapping van de grote boom over het grasveld en het bos op de achtergrond ( overlapping). Voorwerpen dichtbij zijn groter dan voorwerpen ver weg.
kleur: ik heb donkere kleuren achteraan en lichtere kleuren vooraan gebruikt. Verder heb ik de primaire kleuren gebruikt ( rood, geel en blauw) en deze kleuren gemengd om zo de andere kleuren te krijgen.
Compositie: Er is herhaling in mijn tekening aanwezig. Ik heb een rij bomen gemaakt van groot naar klein. Ik heb geen beweging in de tekening verwerkt.
Textuur: Het oppervlakte van de schildering is voelbaar, de ribbels op het pad en de nerven in de boom.
Vormsoort: Een geschilderd herfstbos met felle kleuren in een 2D tekening. 

Materie
Materialen: Dikker kwast: voor het schilderen van grote oppervlaktes zoals de achtergrond. Bakje water: voor het uitspoelen van de kwast en het dunner maken van de verf. Een dunne kwast:  voor meer detail in de tekening ( nerven boom en blaadjes van de boom). Wit papier om op te schilderen. Kranten om de ondergrond schoon te houden. De achterkant van een kwast om de nerven in de boom te tekenen. De drie primaire kleuren ( rood, geel, blauw) plakkaatverf in een verfpalet.
Het materiaal was fijn om mee te werken. Er was mooie heldere verf en je kon met deze opdracht leuk experimenteren met de primaire kleuren. Lastig was wel om kleuren als bruin te maken. 
Als ik deze tekening nog eens zou mogen maken had ik graag stempels gebruikt. Met stempels had ik dan de blaadjes gemaakt. Op die manier zijn alle blaadjes ongeveer gelijk  van vorm. Ook zou ik graag zand op het paadje door het bos van de tekening hebben gestrooid voor meer structuur en diepte. Weinig zand vooraan en hoe verder weg hoe meer zand. 

Als inspiratie heb ik mijn kennis over het bos gebruikt en de volgende foto a:
 [https://martinjanmelinga.files.wordpress.com/2013/09/blog-herfst-achtergronden-herfst-wallpapers-1.jpg]. 




Verder heb ik de beeldaspecten die behandeld zijn in de eerste  beeldende les gebruikt ( lijnperspectief, vervaging en overlapping).  Ik woon zelf ook in een park dus ik heb mijn kennis over de herfst in een park meegenomen in de tekening. 

Werkwijze

Ik heb al eerder met deze materialen gewerkt. Ondanks dat was het schilderen met deze materialen in perspectief vrij nieuw. De laatste keer was op de basisschool en de kennis van lijnperspectief was ver weggezakt. Van deze opdracht heb ik geleerd dat het makkelijker is om eerst de gehele achtergrond een kleur te geven en daarna pas de objecten ( de boom) er overheen te schilderen. Dit had ik niet gedaan waardoor het heel  lastig was om achteraf de ondergrond om de boom heen te schilderen. Lastig was ook om je tekening niet te donker te maken of te druk. Een bos op de achtergrond maak snel donker. In een vervolg opdracht ga ik meer letten op lichtinval. Zodat er meer diepte ontstaat door gebruik van schaduw. 

Onderzoek:


Eerst een ruwe schets met potlood. Hierbij gebruikte ik foto (a) als inspiratie. Op de voorgrond wilde ik een grote boom en op de achtergrond een bos waarvan  je alleen de boomstammen zag. Verder heb ik bomen richting de horizon neergezet om het lijnperspectief weer te geven.
Daarna heb ik een grote boom getekend op de voorgrond. Ik kwam tot de conclusie dat het niet handig was om eerst de boom te tekenen omdat het bos op de achtergrond en de kleuren om de boom heen nu extra moeilijk te schilderen waren. Nu moest ik steeds om de boom heen schilderen. Dit zie je terug bij de volgend foto. 
Vervolgens heb ik de weg getekend . Het einde van de weg is het verdwijnpunt. De weg heeft een lichtere kleur net als het gras zodat het goed opvalt. De boom had ik al grofweg wat meer kleur en vorm gegeven zodat de achtergrond ondertussen kon drogen. Op die manier kon ik er snel overheen verven. Met de achterkant van de kwast heb ik de nerven in de boom getekend om zo nog meer het 3D effect te creëren.
Daarna heb ik langs de weg meerdere bomen geschilderd in ongeveer dezelfde kleur bruin. Mijn bruin was halverwege het schilderen op dus moest ik nieuwe maken . Bruine verf maakte ik door een beetje blauw bij rood en geel te voegen. 
Ik vind dat een herfst boom veel kleuren moet bevatten. In de herfst verkleuren de bladeren van groen naar oranje en weer  naar bruin. Daarom heb ik deze kleuren ook verwerkt in mijn tekening. Als laatste stap heb ik de blaadjes in de andere bomen getekend van gedetailleerd naar steeds vager en onduidelijker. Dit deed ik om het aspect van vervaging weer te geven. Van vervaging ver weg naar meer details dichtbij. 
Het eindresultaat van een uurtje schilderen.............................................................................................................................. 










Plus en min punten:
Geslaagd vind ik  het lijnperspectief. Je ziet echt dat de bomen van groot naar klein gaan. Ik ben hier trots op omdat ik het lijnperspectief de vorige les heel pittig vond om bij te houden.

De kleuren konden beter. Je ziet in de tekening duidelijk dat de boom er eerder stond dan de achtergrond. Vooral tussen de takken van de boom is het een rommeltje geworden. In het vervolg eerst de hele achtergrond en daarna de voorgrond. De boom had een stuk strakker gekund als ik het op die manier had aangepakt. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bronnen:
Boek: Jacobse, A., & Onna, J. van. (2013). Laat maar zien (4e druk). Enschede: Noordhoff .
Format feedback formulier: Hu beeldendonderwijs. Geraadpleegd op 10 oktober 2015 



zondag 6 september 2015



















Over mij.

Mijn naam is Estrella en ik zit op de HU.
Voor school moet ik een blog bijhouden over de kunstvakken.
Ik ben 20 jaar jong en heb super veel zin in deze opleiding.
Juf Estrella dat is het doel en de HU en stage is mijn middel.

Mijn motto op dit moment:
Sometimes there is no next time,
no second chance,
no time out.
Somtimes it's just now of never